buitenland overzicht

 
 
 
 
Met nog een dag te gaan is iedereen druk bezig met de voorbereiding voor vertrek. Met soms geplande acties, maar ook ongeplande acties
 
Fietswissel bij Pieter
Op zaterdag serieuze problemen met de fiets dwong Pieter hem om over te stappen op een andere fiets. Aangezien zijn Gazelle maar 7 versnellingen had bood Henk Postma de helpende hand om zijn Bottecchia beschikbaar te stellen.  D-Cycling was bereid om dezelfde zaterdag defies voor Pieter klaar te maken, zodat de fiets zondag voor de bus klaar wordt gemaakt op kan worden gehaald.
 
Ytzen en Durk Pijntjes in de rug
Zowel Ytzen als Durk hadden pijntjes in de rug. Of het de vertrekstress is of het op tijd klaar krijgen van het thuisfront en werk. Ytzen koos voor de ontspanning op Terschelling. Durk ging voor een laatste behandeling bij de fysio. Beide hopen zo klaar te zijn voor vertrek
 
Voor de rest
Om 20 uur owrdt de bus geladen bij de familie Buma. We zullen zien of alles past zodat op maandag om 4 Squadra-Deinum kan vertrekken voor een weekje Frankrijk.
 
Later maar
 
 
 

 

 

 

 

Omstreeks 4.15 vertrok Squadra-Deinum met 1 bus en 2 auto's op weg naar Frankrijk. Het was een voorspoedige reis, waarbij met weinig stops en lekker doorrijden binnen 12 uur de eindbestemming OZ -n oisans werd bereikt. Om 15.30 precies te zijn. Hoewel iedereen afzonderlijk van elkaar reed arriveerde elke auto in een tijdbestek van 15 minuten

Na de incheck werd al duidelijk dat Squadra-Deinum op een "daalders" plekje was terechtgekomen. Met een temperatuur van rond de 25 graden werd toch besloten om een blokje te wagen. De enige keus was om af te dalen. Na 6 kilometer dalen besloten 9 van de 11 renners weer terug te gaan naar het appartement. Ytzen en Durk kozen er voor om nog een extra blokje te pakken. Het vervelende van afdalen betekent wel dat er terug moest worden geklommen. Uiteindelijk werd er 13,5 en 25 kilometer afgelegd. De pijntjes van de eerste dag en de lange reis werd wel duidelijk.

Na een goedverzorgde diner nog lekker even naborrlen in de gezamenlijke ruimte.

De grootste vraag voor jmorgen. Hoe zijn de beentjes?

Op naar dag 2

 

Routes voor vandaag zijn te vinden op Strava

https://www.strava.com/clubs/162044/recent_activity

 

 

 

Dag 2: De beklimming van de Alp d’Huez

Vandaag stond vooral in het teken van de beklimming van de Alp d’Huez . Voordat aan deze beklimming kon wordt gestart moest vanaf de chalet uit Oz EN Osains naar Bourg d’Oisson. Na een afdaling van 8 kilometer en een stukje vlak naar de voet van de berg kon worden gestart met de beklimming. Zo’n tweede dag na een reisdag was het voor de meesten best wennen. Voor een deel van Squadra-Deinum is de Alp d’Huez geen onbekende. Al snel bleek dat de benen toch last hadden van de ouderdom. 11 jaar geleden voelden de benen toch anders en lag het tempo lager. De aankomt boven op de Alp d’Huez arriveerden tussen de 1 uur en 6 minuten en de 1 uur 27. Een prima prestatie.

Er werd besloten met een kleine klim met 300 hoogtemeters weer af te dalen aan Bourg d’Oisans. De klim bleek best nog wen een lastige. Met percentages van rond de 12% werd de Col de serene bedwongen. Daar bovengekomen kon worden gestart met een lastige afdaling . De weg was nog al beschadigd en er lag veel split op de weg. Voorzichtigheid was geboden. Gelukkig kon de 2e helft met meer vertrouwen worden afgedaald. Daarbij werden best hoge snelheden gehaald. Volgens de klokjes werd door Marcel Stinstra de 87 km/u aangetikt.

Beneden aangekomen stond de bus die eerder door gastrenner was gebracht klaar om de eerste groep terug te brengen naar de Chalet. Marcel, Tjitse, Pieter, Ytzen en Durk besloten door te fietsen naar Allemont aangezien de bus vol zat. Vanaf Allemont fietsten Ytzen en Marcel door naar het Chalet waarbij ze een extra 8 km en 700 hoogtemeters te pakken. Tjitse, Pieter en Durk pakten een terras in afwachting van de bus.

Ytzen en Marcel: 93 kilometer met 2200 hm
Durk, Tjitse en Pieter: 85 kilometer met 1550 hm
De rest: 70 km met 1530 hm

Bij terugkomst nam Tjitse de leiding over de groep door een gezinsspel Perudo uit de doos te pakken. Tot de late uurtjes werd druk gedobbeld om de eer. Deze kwam Sjoerd en ….. toe.

De plannen voor morgen: De beklimming van de Glandon.en Qoir de Fer

 
 
 
Bij het openen van de gordijnen, bleek de zon voluit te schijnen. Een prachtige dag om de Glandon te bedwingen. Na een korte snelle afdaling naar het stuwmeer bleek dat de Squadra’s niet als enigen dit plan hadden bedacht. Nadat we het stuwmeer links hadden laten liggen bleek dat de Glandon ons gelijk wakker maakte met percentages van 9 tot 13%. Tot aan Le Rivier d’allemont was het 5 km door buffelen. Probeer dan maar eens je hartslag onder controle te houden. Doordat het de 2e dag is, merk je dat het klimmen bij een ieder al beter gaat. Na een rustig tussenstuk van 3 km was het weer buffelen geblazen want de percentages gingen weer over de 10%. Wat is een stuk afdaling in zo’n beklimming een verademing.
Na een snelle afdaling kwam een muur op je af, waarbij je snel moest schakelen wilde je niet geparkeerd staan. Weer 10-14% voor de kiezen. Je mag echt aan de bak en dan is dit de 1e klim in de Marmotte. Wat staat ons allemaal te wachten.
 
Na 4 km kwamen we bij een stuwmeer. De voorste renners bestaande uit Ytzen, Durk en Tsjerk, konden nu pas echt genieten van uitzicht en de percentage’s, 7 a 8%.
Boven aangekomen bleek dat Marcel, Bartele, Tjitse, Pieter, Bate, Sjoerd en Jaap binnen 12 minuten van de voorste Squadra’s zaten. Op een klim van 15 km van dit reuze mee.
Na de vele seflies en andere statie potretten konden we eindelijk aan de cola en koffie.
Na een pauze van een half uur hebben de 2,5 km richting de Croix de Fer. Mooie klim.
Na een lange afdaling richting Allemont hebben we nog een terras gepakt om de 2e berg van de Marmotte te vieren. Deze is verkend.
Terug bij het stuwmeer wilde de helft van de groep de klim richting het chalet nog “even” doen.
Tjitse, Pieter, Bate, Marcel, Durk, Ytzen en Tsjerk wilden nog even wat extra hoogtemeters op doen.
De rest ging met bus omhoog, waarna onze buschauffeur, Minne, weer naar beneden is gereden. Een voor 1 werden de fietsen ingeladen, want dan is zo’n bus toch best wel aanlokkelijk.
Voor de laatste Squadra’s was geen plaats meer of kwam de bus te laat. Hierdoor hebben de Durk, Ytzen en Tsjerk de hele klim bedwongen.
Wederom 70 km gefietst met ongeveer 2400 hm. Bijna op de helft van wat we zaterdag moeten doen.
Morgen is de bedoeling om de Col d’Ornon te bedwingen. Het schijnt een mooie klim te zijn maar daar bleef het ook bij, lees: dag 4

 

 

 

Dag 3 werd afgesloten met het plan om de Col d’Ornon op te fietsen. Met de beklimmingen van dagen er voor een mooie klim die zo’n kleine 700 hoogtemeters zou bevatten.

Het bleef helaas met het plan. De dag begon namelijk met dreigende regen welke wet omgezet tot daadwerkelijke regen met onweer. Voor menig Squadrarenner ook een kleine verlichting, omdat de beentjes de dagen er voor toch aardig op de proef waren gesteld. De voorspellingen waren wisselend.

Er werd besloten om met de fiets en in de kleding af te reizen naar de top van de Alp d’Huez om de startbewijzen op te halen. De stille hoop was er om s middag nog af te dalen naar Bourg d’Oisson om toch nog de geplande beklimming te kunnen doen. Via een alternatieve route uitkomend op bocht zes werd finish van de Marmotte bereikt. We waren niet de enige die dit plan had. Een grote rij wachtende om de startbewijzen op te halen. Uiteindelijk kon iedereen de bewijzen ophalen met de nodige goody’s die standaard bij worden geleverd. Vervolgens werden door een aantal renners nog kleding inkopen gedaan. Hier komt toch ook het vrouwelijke in sommige renner naar voren. Een gele of toch een zwart/blauwe, met sokken of zonder. Of toch ook nog bijpassende armstukken. Uiteindelijk tevreden kon het vervolg worden bepaald. Net op het dat moment tekende de lucht weer zwart. Na lang twijfelen werd toch besloten om vandaag er een gedwongen rustdag van te maken. Lichtelijk teleurgesteld door het niet fietsen, maar toch voldaan door de inkopen werd afgetaaid naar het chalet. Dit bleek uiteindelijk een goede beslissing gezien de hoeveelheid water wat nog naar beneden is gekomen.

Het dagelijkse vertrouwde ritme werd afgesloten met een dobbelen en voetbal kijken en een biertje. Hoewel het laatste in veel mindere mate en soms helemaal niet. Morgen dag 5. Toch een rondje fietsen naar Bourg d’Oisson voor een bakje en de andere voorbereidingen voor Dé Tocht

 

  

 

 

De dag begon vertrouwd. 8 uur opstaan. Half 9 ontbijten en op de rustdag toch even een eindje fietsen. Het plan om eerst naar Bourg d’Oisson af te reizen om daar na een bakje koffie met de auto af te reizen naar de Alp d’Huez om de laatste Squadra Deinum renners de kans te geven om een tenue te bemachtigen om vervolgens af te dalen naar bocht 6 en al daar terug te fietsen aan de voet van de beklimming naar het chalet.

Uiteindelijk bleek dit tijdtechnisch niet haalbaar en werd besloten om na een klein stukje Alp d’huez weer terug te keren naar het chalet. Pieter en Bertele zijn met de auto alsnog naar de Alp gegaan om voor bijna alle resterende Squadrarenners ook een fietstenue te kopen. Pieter moest sowieso aangezien hij een foutief broekje had ontvangen en dit niet had gecontroleerd L.

De andere Squadra Deinumrenners namen de tijd om de fietsen schoon te maken en te prepareren voor de tocht. De organisatie staat op de dag zelf op of voor elke top met een auto waar zakjes met inhoud konden worden opgehaald of worden afgegeven.

Dag werd besloten met het dagelijkse ritueel. De weerradars werden daasrbij goed in de gaten gehouden aangezien dit vrij wisselvallig is. Overall een heerlijke relaxte dag waarbij keer op keer blijkt dat het goed toeven is in het chalet met adembenemend uitzicht

Voor morgen. De wekker staat om 4 uur 30 om vervolgens 5 uur te ontbijten. Om in de elfstedentochtontberingen te blijven. “It giet oan”

Na het ontbijt maakt iedereen zich klaar voor vertrek. Deze stond voor zessen gepland. Dit kon niet later aangezien de weg naar de start vanaf 7.00 zou worden afgesloten. Zodra de laatste Squadra renner klaar was werd de bus en autorit gestart naar de start, zo’n 25 verwijdert van het chalet. Jaap en Minne gingen niet mee. Zij besloten om de tocht te starten vanaf de voet van beklimming van Oz en Ossains. De tocht gaat hier langs nl. De auto’s werden 3 kilometer van de start geparkeerd. Rond half 7 konden we ons begeven in het startvak waar het al best druk begon te worden. Betekende wel dat er bijna 2 uur bij de start moest worden gewacht voordat echt met de tocht kon worden begonnen. Er viel gedurende het wachten nog wel een buitje. Hopelijk was dit het enige buitje.
Na het ontbijt maakt iedereen zich klaar voor vertrek. Deze stond voor zessen gepland. Dit kon niet later aangezien de weg naar de start vanaf 7.00 zou worden afgesloten. Zodra de laatste Squadra renner klaar was werd de bus en autorit gestart naar de start, zo’n 25 verwijdert van het chalet. Jaap en Minne gingen niet mee. Zij besloten om de tocht te starten vanaf de voet van beklimming van Oz en Ossains. De tocht gaat hier langs nl. De auto’s werden 3 kilometer van de start geparkeerd. Rond half 7 konden we ons begeven in het startvak waar het al best druk begon te worden. Betekende wel dat er bijna 2 uur bij de start moest worden gewacht voordat echt met de tocht kon worden begonnen. Er viel gedurende het wachten nog wel een buitje. Hopelijk was dit het enige buitje.
 
 
 
‘s ochtends half 5 ging de wekker. Wat onwennig stapte iedereen uit bed. Vroeg, maar ook best gespannen wat de dag zou gaan brengen. Waren we allen fit genoeg om de tocht te volbrengen. Met dank aan Sjoerd lagen er om 5 uur pannenkoeken klaar voor iedereen die er zin in had. Zin is niet het goede woord. Er moest goede gegeten worden voor de tocht. Samen met een bordje Brinta lag er een goede bodem.
 
Na het ontbijt maakt iedereen zich klaar voor vertrek. Deze stond voor zessen gepland. Dit kon niet later aangezien de weg naar de start vanaf 7.00 zou worden afgesloten. Zodra de laatste Squadra renner klaar was werd de bus en autorit gestart naar de start, zo’n 25 verwijdert van het chalet. Jaap en Minne gingen niet mee. Zij besloten om de tocht te starten vanaf de voet van beklimming van Oz en Ossains. De tocht gaat hier langs nl. De auto’s werden 3 kilometer van de start geparkeerd. en we ons begeven in het startvak waar het al best druk begon te worden. Betekende wel dat er bijna 2 uur bij de start moest worden gewacht voordat echt met de tocht kon worden begonnen. Er viel gedurende het wachten nog wel een buitje. Hopelijk was dit het enige buitje.Rond half 7 konden we ons begeven in het startvak waar het al best druk begon te worden. Betekende wel dat er bijna 2 uur bij de start moest worden gewacht voordat echt met de tocht kon worden begonnen. Er viel gedurende het wachten nog wel een buitje. Hopelijk was dit het enige buitje.Rond half 7 konden we ons begeven in het startvak waar het al best druk begon te worden. Betekende wel dat er bijna 2 uur bij de start moest worden gewacht voordat echt met de tocht kon worden begonnen. Er viel gedurende het wachten nog wel een buitje. Hopelijk was dit het enige buitje.Rond half 7 konden we ons begeven in het startvak waar het al best druk begon te worden. Betekende wel dat er bijna 2 uur bij de start moest worden gewacht voordat echt met de tocht kon worden begonnen. Er viel gedurende het wachten nog wel een buitje. Hopelijk was dit het enige buitje.Rond half 7 konden we ons begeven in het startvak waar het al best druk begon te worden. Betekende wel dat er bijna 2 uur bij de start moest worden gewacht voordat echt met de tocht kon worden begonnen. Er viel gedurende het wachten nog wel een buitje. Hopelijk was dit het enige buitje.Rond half 7 konden we ons begeven in het startvak waar het al best druk begon te worden. Betekende wel dat er bijna 2 uur bij de start moest worden gewacht voordat echt met de tocht kon worden begonnen. Er viel gedurende het wachten nog wel een buitje. Hopelijk was dit het enige buitje.
Na het ontbijt maakt iedereen zich klaar voor vertrek. Deze stond voor zessen gepland. Dit kon niet later aangezien de weg naar de start vanaf 7.00 zou worden afgesloten. Zodra de laatste Squadra renner klaar was werd de bus en autorit gestart naar de start, zo’n 25 verwijdert van het chalet. Jaap en Minne gingen niet mee. Zij besloten om de tocht te starten vanaf de voet van beklimming van Oz en Ossains. De tocht gaat hier langs nl. De auto’s werden 3 kilometer van de start geparkeerd. Rond half 7 konden we ons begeven in het startvak waar het al best druk begon te worden. Betekende wel dat er bijna 2 uur bij de start moest worden gewacht voordat echt met de tocht kon worden begonnen. Er viel gedurende het wachten nog wel een buitje. Hopelijk was dit het enige buitje.
Na het ontbijt maakt iedereen zich klaar voor vertrek. Deze stond voor zessen gepland. Dit kon niet later aangezien de weg naar de start vanaf 7.00 zou worden afgesloten. Zodra de laatste Squadra renner klaar was werd de bus en autorit gestart naar de start, zo’n 25 verwijdert van het chalet. Jaap en Minne gingen niet mee. Zij besloten om de tocht te starten vanaf de voet van beklimming van Oz en Ossains. De tocht gaat hier langs nl. De auto’s werden 3 kilometer van de start geparkeerd. Rond half 7 konden we ons begeven in het startvak waar het al best druk begon te worden. Betekende wel dat er bijna 2 uur bij de start moest worden gewacht voordat echt met de tocht kon worden begonnen. Er viel gedurende het wachten nog wel een buitje. Hopelijk was dit het enige buitje.
Na het ontbijt maakt iedereen zich klaar voor vertrek. Deze stond voor zessen gepland. Dit kon niet later aangezien de weg naar de start vanaf 7.00 zou worden afgesloten. Zodra de laatste Squadra renner klaar was werd de bus en autorit gestart naar de start, zo’n 25 verwijdert van het chalet. Jaap en Minne gingen niet mee. Zij besloten om de tocht te starten vanaf de voet van beklimming van Oz en Ossains. De tocht gaat hier langs nl. De auto’s werden 3 kilometer van de start geparkeerd. Rond half 7 konden we ons begeven in het startvak waar het al best druk begon te worden. Betekende wel dat er bijna 2 uur bij de start moest worden gewacht voordat echt met de tocht kon worden begonnen. Er viel gedurende het wachten nog wel een buitje. Hopelijk was dit het enige buitRond half 7 konden we ons begeven in het startvak waar het al best druk begon te worden. Betekende wel dat er bijna 2 uur bij de start moest worden gewacht voordat echt met de tocht kon worden begonnen. Er viel gedurende het wachten nog wel een buitje. Hopelijk was dit het enige buitje.
 
Om 8 uur 17 was het zover. De stoet kwam in beweging en voor we het wisten was de tocht begonnen en fietsten we 25 kilometer richting de voet van de Col de Glandon. De beklimming kenden we nog van eerder deze week. Opvallend, wanneer je met heel veel deelnemers de tocht rijdt, dat de beklimming veel korter lijkt en sneller is. Sneller is zeker niet van toepassing. Iedereen had het voornemen om gereserveerd te starten vandaag. Bovenop de Gladon stond de organisatie van het Chalet klaar om de tasjes met aanvullingen van voeding en dergelijke aan te reiken voor de fietsers die er behoefte aan hadden. Na de beklimming volgde de afdaling. Gezien de gevaarlijke afdaling had de organisatie een aantal jaren terug besloten om de tijdwaarneming hier niet mee te laten tellen, zodat iedereen rustig naar beneden kon.
 

Na de afdeling volgde het vervelende stuk naar de voet van de Telegraphe. Vervelend, omdat deze weg leidt langs de snelweg en een spoorweg. Vervelend, omdat de weg tot 3 procent omhoog loopt en een echte sluipmoordenaar kan zijn, wanneer je met wind tegen teveel van je zelf vraagt. De beklimming van de Telegraphe was voor de meesten nieuw. Voor de degene die de beklimming nog wel dacht te kennen viel de lengte toch nog tegen met z’n 12 kilometer. Boven op de Telegraphe ontstond een kleine groepering. Jaap en Minne waren net aangekomen (zij waren om half 8 aan de beklimming van de Glandon gestart) en net wanneer de eerste groep met Tjerk, Ytzen, Marcel en Durk weer zouden vertrekken, kwam Bate ook boven.

Na de afdeling volgde het vervelende stuk naar de voet van de Telegraphe. Vervelend, omdat deze weg leidt langs de snelweg en een spoorweg. Vervelend, omdat de weg tot 3 procent omhoog loopt en een echte sluipmoordenaar kan zijn, wanneer je met wind tegen teveel van je zelf vraagt. De beklimming van de Telegraphe was voor de meesten nieuw. Voor de degene die de beklimming nog wel dacht te kennen viel de lengte toch nog tegen met z’n 12 kilometer. Boven op de Telegraphe ontstond een kleine groepering. Jaap en Minne waren net aangekomen (zij waren om half 8 aan de beklimming van de Glandon gestart) en net wanneer de eerste groep met Tjerk, Ytzen, Marcel en Durk weer zouden vertrekken, kwam Bate ook boven.

Na de afdeling volgde het vervelende stuk naar de voet van de Telegraphe. Vervelend, omdat deze weg leidt langs de snelweg en een spoorweg. Vervelend, omdat de weg tot 3 procent omhoog loopt en een echte sluipmoordenaar kan zijn, wanneer je met wind tegen teveel van je zelf vraagt. De beklimming van de Telegraphe was voor de meesten nieuw. Voor de degene die de beklimming nog wel dacht te kennen viel de lengte toch nog tegen met z’n 12 kilometer. Boven op de Telegraphe ontstond een kleine groepering. Jaap en Minne waren net aangekomen (zij waren om half 8 aan de beklimming van de Glandon gestart) en net wanneer de eerste groep met Tjerk, Ytzen, Marcel en Durk weer zouden vertrekken, kwam Bate ook boven.Na een kleine afdaling kon worden gestart met de beklimming van de Col de Galibier. Deze bevreesde beklimming gaat tot een hoogte van 2642 meter. Op deze hoogte ligt de temperatuur een stuk lager. Voor vandaag werd deze beklimming en afdaling een beproeving. Net na de beklimming voor de eerste groep en voor de anderen halverwege de beklimming begon het zwaar te regenen en te waaien. De temperatuur daalde daarbij tot rond de 5 graden. De winter Elfstedentocht taferelen speelden weer op. De natte wegen en de kou maakte dat je je hoofd er bij moest houden om veilig af te kunnen dalen. Na meer dan een uur te hebben afgedaald richting  Na een kleine afdaling kon worden gestart met de beklimming van de Col de Galibier. Deze bevreesde beklimming gaat tot een hoogte van 2642 meter. Op deze hoogte ligt de temperatuur een stuk lager. Voor vandaag werd deze beklimming en afdaling een beproeving. Net na de beklimming voor de eerste groep en voor de anderen halverwege de beklimming begon het zwaar te regenen en te waaien. De temperatuur daalde daarbij tot rond de 5 graden. De winter Elfstedentocht taferelen speelden weer op. De natte wegen en de kou maakte dat je je hoofd er bij moest houden om veilig af te kunnen dalen. Na meer dan een uur te hebben afgedaald richting Na een kleine afdaling kon worden gestart met de beklimming van de Col de Galibier. Deze bevreesde beklimming gaat tot een hoogte van 2642 meter. Op deze hoogte ligt de temperatuur een stuk lager. Voor vandaag werd deze beklimming en afdaling een beproeving. Net na de beklimming voor de eerste groep en voor de anderen halverwege de beklimming begon het zwaar te regenen en te waaien. De temperatuur daalde daarbij tot rond de 5 graden. De winter Elfstedentocht taferelen speelden weer op.Na een kleine afdaling kon worden gestart met de beklimming van de Col de Galibier. Deze bevreesde beklimming gaat tot een hoogte van 2642 meter. Op deze hoogte ligt de temperatuur een stuk lager. Voor vandaag werd deze beklimming en afdaling een beproeving. Net na de beklimming voor de eerste groep en voor de anderen halverwege de beklimming begon het zwaar te regenen en te waaien. De temperatuur daalde daarbij tot rond de 5 graden. De winter Elfstedentocht taferelen speelden weer op.Na een kleine afdaling kon worden gestart met de beklimming van de Col de Galibier. Deze bevreesde beklimming gaat tot een hoogte van 2642 meter. Op deze hoogte ligt de temperatuur een stuk lager. Voor vandaag werd deze beklimming en afdaling een beproeving. Net na de beklimming voor de eerste groep en voor de anderen halverwege de beklimming begon het zwaar te regenen en te waaien. De temperatuur daalde daarbij tot rond de 5 graden. De winter Elfstedentocht taferelen speelden weer op.Na een kleine afdaling kon worden gestart met de beklimming van de Col de Galibier. Deze bevreesde beklimming gaat tot een hoogte van 2642 meter. Op deze hoogte ligt de temperatuur een stuk lager. Voor vandaag werd deze beklimming en afdaling een beproeving. Net na de beklimming voor de eerste groep en voor de anderen halverwege de beklimming begon het zwaar te regenen en te waaien. De temperatuur daalde daarbij tot rond de 5 graden. De winter Elfstedentocht taferelen speelden weer op.Na een kleine afdaling kon worden gestart met de beklimming van de Col de Galibier. Deze bevreesde beklimming gaat tot een hoogte van 2642 meter. Op deze hoogte ligt de temperatuur een stuk lager. Voor vandaag werd deze beklimming en afdaling een beproeving. Net na de beklimming voor de eerste groep en voor de anderen halverwege de beklimming begon het zwaar te regenen en te waaien. De temperatuur daalde daarbij tot rond de 5 graden. De winter Elfstedentocht taferelen speelden weer op.Na een kleine afdaling kon worden gestart met de beklimming van de Col de Galibier. Deze bevreesde beklimming gaat tot een hoogte van 2642 meter. Op deze hoogte ligt de temperatuur een stuk lager. Voor vandaag werd deze beklimming en afdaling een beproeving. Net na de beklimming voor de eerste groep en voor de anderen halverwege de beklimming begon het zwaar te regenen en te waaien. De temperatuur daalde daarbij tot rond de 5 graden. De winter Elfstedentocht taferelen speelden weer op.Na een kleine afdaling kon worden gestart met de beklimming van de Col de Galibier. Deze bevreesde beklimming gaat tot een hoogte van 2642 meter. Op deze hoogte ligt de temperatuur een stuk lager. Voor vandaag werd deze beklimming en afdaling een beproeving. Net na de beklimming voor de eerste groep en voor de anderen halverwege de beklimming begon het zwaar te regenen en te waaien. De temperatuur daalde daarbij tot rond de 5 graden. De winter Elfstedentocht taferelen speelden weer op.Na een kleine afdaling kon worden gestart met de beklimming van de Col de Galibier. Deze bevreesde beklimming gaat tot een hoogte van 2642 meter. Op deze hoogte ligt de temperatuur een stuk lager. Voor vandaag werd deze beklimming en afdaling een beproeving. Net na de beklimming voor de eerste groep en voor de anderen halverwege de beklimming begon het zwaar te regenen en te waaien. De temperatuur daalde daarbij tot rond de 5 graden. De winter Elfstedentocht taferelen speelden weer op.Na een kleine afdaling kon worden gestart met de beklimming van de Col de Galibier. Deze bevreesde beklimming gaat tot een hoogte van 2642 meter. Op deze hoogte ligt de temperatuur een stuk lager. Voor vandaag werd deze beklimming en afdaling een beproeving. Net na de beklimming voor de eerste groep en voor de anderen halverwege de beklimming begon het zwaar te regenen en te waaien. De temperatuur daalde daarbij tot rond de 5 graden. De winter Elfstedentocht taferelen speelden weer op.Na een kleine afdaling kon worden gestart met de beklimming van de Col de Galibier. Deze bevreesde beklimming gaat tot een hoogte van 2642 meter. Op deze hoogte ligt de temperatuur een stuk lager. Voor vandaag werd deze beklimming en afdaling een beproeving. Net na de beklimming voor de eerste groep en voor de anderen halverwege de beklimming begon het zwaar te regenen en te waaien. De temperatuur daalde daarbij tot rond de 5 graden. De winter Elfstedentocht taferelen speelden weer op.kon eindelijk worden gestart met de laatste beklimming naar de Alp d’Huez. Dit werd voor de meeste Squadrarenners nog een hele dobber om boven te komen. De pijntjes en de vermoeidheid begon serieus parten te spelen.  Na een kleine afdaling kon worden gestart met de beklimming van de Col de Galibier. Deze bevreesde beklimming gaat tot een hoogte van 2642 meter. Op deze hoogte ligt de temperatuur een stuk lager. Voor vandaag werd deze beklimming en afdaling een beproeving. Net na de beklimming voor de eerste groep en voor de anderen halverwege de beklimming begon het zwaar te regenen en te waaien. De temperatuur daalde daarbij tot rond de 5 graden. De winter Elfstedentocht taferelen speelden weer op. De natte wegen en de kou maakte dat je je hoofd er bij moest houden om veilig af te kunnen dalen. Na meer dan een uur te hebben afgedaald richting  kon eindelijk worden gestart met de laatste beklimming naar de Alp d’Huez. Dit werd voor de meeste Squadrarenners nog een hele dobber om boven te komen. De pijntjes en de vermoeidheid begon serieus parten te spelendelijk worden gestart met de laatste beklimming naar de Alp d’Huez. Dit werd voor de meeste Squadrarenners nog een hele dobber om boven te komen. De pijntjes en de vermoeidheid begon serieus parten te spelen. 
Na een kleine afdaling kon worden gestart met de beklimming van de Col de Galibier. Deze bevreesde beklimming gaat tot een hoogte van 2642 meter. Op deze hoogte ligt de temperatuur een stuk lager. Voor vandaag werd deze beklimming en afdaling een beproeving. Net na de beklimming voor de eerste groep en voor de anderen halverwege de beklimming begon het zwaar te regenen en te waaien. De temperatuur daalde daarbij tot rond de 5 graden. De winter Elfstedentocht taferelen speelden weer op.Na een kleine afdaling kon worden gestart met de beklimming van de Col de Galibier. Deze bevreesde beklimming gaat tot een hoogte van 2642 meter. Op deze hoogte ligt de temperatuur een stuk lager. Voor vandaag werd deze beklimming en afdaling een beproeving. Net na de beklimming voor de eerste groep en voor de anderen halverwege de beklimming begon het zwaar te regenen en te waaien. De temperatuur daalde daarbij tot rond de 5 graden. De winter Elfstedentocht taferelen speelden weer op.Na een kleine afdaling kon worden gestart met de beklimming van de Col de Galibier. Deze bevreesde beklimming gaat tot een hoogte van 2642 meter. Op deze hoogte ligt de temperatuur een stuk lager. Voor vandaag werd deze beklimming en afdaling een beproeving. Net na de beklimming voor de eerste groep en voor de anderen halverwege de beklimming begon het zwaar te regenen en te waaien. De temperatuur daalde daarbij tot rond de 5 graden. De winter Elfstedentocht taferelen speelden weer op.Na een kleine afdaling kon worden gestart met de beklimming van de Col de Galibier. Deze bevreesde beklimming gaat tot een hoogte van 2642 meter. Op deze hoogte ligt de temperatuur een stuk lager. Voor vandaag werd deze beklimming en afdaling een beproeving. Net na de beklimming voor de eerste groep en voor de anderen halverwege de beklimming begon het zwaar te regenen en te waaien. De temperatuur daalde daarbij tot rond de 5 graden. De winter Elfstedentocht taferelen speelden weer op.Na een kleine afdaling kon worden gestart met de beklimming van de Col de Galibier. Deze bevreesde beklimming gaat tot een hoogte van 2642 meter. Op deze hoogte ligt de temperatuur een stuk lager. Voor vandaag werd deze beklimming en afdaling een beproeving. Net na de beklimming voor de eerste groep en voor de anderen halverwege de beklimming begon het zwaar te regenen en te waaien. De temperatuur daalde daarbij tot rond de 5 graden. De winter Elfstedentocht taferelen speelden weer op.Na een kleine afdaling kon worden gestart met de beklimming van de Col de Galibier. Deze bevreesde beklimming gaat tot een hoogte van 2642 meter. Op deze hoogte ligt de temperatuur een stuk lager. Voor vandaag werd deze beklimming en afdaling een beproeving. Net na de beklimming voor de eerste groep en voor de anderen halverwege de beklimming begon het zwaar te regenen en te waaien. De temperatuur daalde daarbij tot rond de 5 graden. De winter Elfstedentocht taferelen speelden weer op.Na een kleine afdaling kon worden gestart met de beklimming van de Col de Galibier. Deze bevreesde beklimming gaat tot een hoogte van 2642 meter. Op deze hoogte ligt de temperatuur een stuk lager. Voor vandaag werd deze beklimming en afdaling een beproeving. Net na de beklimming voor de eerste groep en voor de anderen halverwege de beklimming begon het zwaar te regenen en te waaien. De temperatuur daalde daarbij tot rond de 5 graden. De winter Elfstedentocht taferelen speelden weer op.Na een kleine afdaling kon worden gestart met de beklimming van de Col de Galibier. Deze bevreesde beklimming gaat tot een hoogte van 2642 meter. Op deze hoogte ligt de temperatuur een stuk lager. Voor vandaag werd deze beklimming en afdaling een beproeving. Net na de beklimming voor de eerste groep en voor de anderen halverwege de beklimming begon het zwaar te regenen en te waaien. De temperatuur daalde daarbij tot rond de 5 graden. De winter Elfstedentocht taferelen speelden weer op.Na een kleine afdaling kon worden gestart met de beklimming van de Col de Galibier. Deze bevreesde beklimming gaat tot een hoogte van 2642 meter. Op deze hoogte ligt de temperatuur een stuk lager. Voor vandaag werd deze beklimming en afdaling een beproeving. Net na de beklimming voor de eerste groep en voor de anderen halverwege de beklimming begon het zwaar te regenen en te waaien. De temperatuur daalde daarbij tot rond de 5 graden. De winter Elfstedentocht taferelen speelden weer op.Na een kleine afdaling kon worden gestart met de beklimming van de Col de Galibier. Deze bevreesde beklimming gaat tot een hoogte van 2642 meter. Op deze hoogte ligt de temperatuur een stuk lager. Voor vandaag werd deze beklimming en afdaling een beproeving. Net na de beklimming voor de eerste groep en voor de anderen halverwege de beklimming begon het zwaar te regenen en te waaien. De temperatuur daalde daarbij tot rond de 5 graden. De winter Elfstedentocht taferelen speelden weer op.Na een kleine afdaling kon worden gestart met de beklimming van de Col de Galibier. Deze bevreesde beklimming gaat tot een hoogte van 2642 meter. Op deze hoogte ligt de temperatuur een stuk lager. Voor vandaag werd deze beklimming en afdaling een beproeving. Net na de beklimming voor de eerste groep en voor de anderen halverwege de beklimming begon het zwaar te regenen en te waaien. De temperatuur daalde daarbij tot rond de 5 graden. De winter Elfstedentocht taferelen speelden weer op.Na een kleine afdaling kon worden gestart met de beklimming van de Col de Galibier. Deze bevreesde beklimming gaat tot een hoogte van 2642 meter. Op deze hoogte ligt de temperatuur een stuk lager. Voor vandaag werd deze beklimming en afdaling een beproeving. Net na de beklimming voor de eerste groep en voor de anderen halverwege de beklimming begon het zwaar te regenen en te waaien. De temperatuur daalde daarbij tot rond de 5 graden. De winter Elfstedentocht taferelen speelden weer op.Na een kleine afdaling kon worden gestart met de beklimming van de Col de Galibier. Deze bevreesde beklimming gaat tot een hoogte van 2642 meter. Op deze hoogte ligt de temperatuur een stuk lager. Voor vandaag werd deze beklimming en afdaling een beproeving. Net na de beklimming voor de eerste groep en voor de anderen halverwege de beklimming begon het zwaar te regenen en te waaien. De temperatuur daalde daarbij tot rond de 5 graden. De winter Elfstedentocht taferelen speelden weer op.Na een kleine afdaling kon worden gestart met de beklimming van de Col de Galibier. Deze bevreesde beklimming gaat tot een hoogte van 2642 meter. Op deze hoogte ligt de temperatuur een stuk lager. Voor vandaag werd deze beklimming en afdaling een beproeving. Net na de beklimming voor de eerste groep en voor de anderen halverwege de beklimming begon het zwaar te regenen en te waaien. De temperatuur daalde daarbij tot rond de 5 graden. De winter Elfstedentocht taferelen speelden weer op.Na een kleine afdaling kon worden gestart met de beklimming van de Col de Galibier. Deze bevreesde beklimming gaat tot een hoogte van 2642 meter. Op deze hoogte ligt de temperatuur een stuk lager. Voor vandaag werd deze beklimming en afdaling een beproeving. Net na de beklimming voor de eerste groep en voor de anderen halverwege de beklimming begon het zwaar te regenen en te waaien. De temperatuur daalde daarbij tot rond de 5 graden. De winter Elfstedentocht taferelen speelden weer op.en fietsten we 25 kilometer richting de voet van de Col de Glandon. De beklimming kenden we nog van eerder deze week. Opvallend, wanneer je met heel veel deelnemers de tocht rijdt, dat de beklimming veel korter lijkt en sneller is. Sneller is zeker niet van toepassing. Iedereen had het voornemen om gereserveerd te starten vandaag. Bovenop de Gladon stond de organisatie van het Chalet klaar om de tasjes met aanvullingen van voeding en dergelijke aan te reiken voor de fietsers die er behoefte aan hadden. Na de beklimming volgde de afdaling. Gezien de gevaarlijke afdaling had de organisatie een aantal jaren terug besloten om de tijdwaarneming hier niet mee te laten tellen, zodat iedereen rustig naar beneden kon.

Om 8 uur 17 was het zover. De stoet kwam in beweging en voor we het wisten was de tocht begonnen en fietsten we 25 kilometer richting de voet van de Col de Glandon. De beklimming kenden we nog van eerder deze week. Opvallend, wanneer je met heel veel deelnemers de tocht rijdt, dat de beklimming veel korter lijkt en sneller is. Sneller is zeker niet van toepassing. Iedereen had het voornemen om gereserveerd te starten vandaag. Bovenop de Gladon stond de organisatie van het Chalet klaar om de tasjes met aanvullingen van voeding en dergelijke aan te reiken voor de fietsers die er behoefte aan hadden. Na de beklimming volgde de afdaling. Gezien de gevaarlijke afdaling had de organisatie een aantal jaren terug besloten om de tijdwaarneming hier niet mee te laten tellen, zodat iedereen rustig naar beneden kon.

v

Om 8 uur 17 was het zover. De stoet kwam in beweging en voor we het wisten was de tocht begonnen en fietsten we 25 kilometer richting de voet van de Col de Glandon. De beklimming kenden we nog van eerder deze week. Opvallend, wanneer je met heel veel deelnemers de tocht rijdt, dat de beklimming veel korter lijkt en sneller is. Sneller is zeker niet van toepassing. Iedereen had het voornemen om gereserveerd te starten vandaag. Bovenop de Gladon stond de organisatie van het Chalet klaar om de tasjes met aanvullingen van voeding en dergelijke aan te reiken voor de fietsers die er behoefte aan hadden. Na de beklimming volgde de afdaling. Gezien de gevaarlijke afdaling had de organisatie een aantal jaren terug besloten om de tijdwaarneming hier niet mee te laten tellen, zodat iedereen rustig naar beneden kon.

Om 8 uur 17 was het zover. De stoet kwam in beweging en voor we het wisten was de tocht begonnen en fietsten we 25 kilometer richting de voet van de Col de Glandon. De beklimming kenden we nog van eerder deze week. Opvallend, wanneer je met heel veel deelnemers de tocht rijdt, dat de beklimming veel korter lijkt en sneller is. Sneller is zeker niet van toepassing. Iedereen had het voornemen om gereserveerd te starten vandaag. Bovenop de Gladon stond de organisatie van het Chalet klaar om de tasjes met aanvullingen van voeding en dergelijke aan te reiken voor de fietsers die er behoefte aan hadden. Na de beklimming volgde de afdaling. Gezien de gevaarlijke afdaling had de organisatie een aantal jaren terug besloten om de tijdwaarneming hier niet mee te laten tellen, zodat iedereen rustig naar beneden kon.

Om 8 uur 17 was het zover. De stoet kwam in beweging en voor we het wisten was de tocht begonnen en fietsten we 25 kilometer richting de voet van de Col de Glandon. De beklimming kenden we nog van eerder deze week. Opvallend, wanneer je met heel veel deelnemers de tocht rijdt, dat de beklimming veel korter lijkt en sneller is. Sneller is zeker niet van toepassing. Iedereen had het voornemen om gereserveerd te starten vandaag. Bovenop de Gladon stond de organisatie van het Chalet klaar om de tasjes met aanvullingen van voeding en dergelijke aan te reiken voor de fietsers die er behoefte aan hadden. Na de beklimming volgde de afdaling. Gezien de gevaarlijke afdaling had de organisatie een aantal jaren terug besloten om de tijdwaarneming hier niet mee te laten tellen, zodat iedereen rustig naar beneden kon.

Om 8 uur 17 was het zover. De stoet kwam in beweging en voor we het wisten was de tocht begonnen en fietsten we 25 kilometer richting de voet van de Col de Glandon. De beklimming kenden we nog van eerder deze week. Opvallend, wanneer je met heel veel deelnemers de tocht rijdt, dat de beklimming veel korter lijkt en sneller is. Sneller is zeker niet van toepassing. Iedereen had het voornemen om gereserveerd te starten vandaag. Bovenop de Gladon stond de organisatie van het Chalet klaar om de tasjes met aanvullingen van voeding en dergelijke aan te reiken voor de fietsers die er behoefte aan hadden. Na de beklimming volgde de afdaling. Gezien de gevaarlijke afdaling had de organisatie een aantal jaren terug besloten om de tijdwaarneming hier niet mee te laten tellen, zodat iedereen rustig naar beneden kon.

Om 8 uur 17 was het zover. De stoet kwam in beweging en voor we het wisten was de tocht begonnen en fietsten we 25 kilometer richting de voet van de Col de Glandon. De beklimming kenden we nog van eerder deze week. Opvallend, wanneer je met heel veel deelnemers de tocht rijdt, dat de beklimming veel korter lijkt en sneller is. Sneller is zeker niet van toepassing. Iedereen had het voornemen om gereserveerd te starten vandaag. Bovenop de Gladon stond de organisatie van het Chalet klaar om de tasjes met aanvullingen van voeding en dergelijke aan te reiken voor de fietsers die er behoefte aan hadden. Na de beklimming volgde de afdaling. Gezien de gevaarlijke afdaling had de organisatie een aantal jaren terug besloten om de tijdwaarneming hier niet mee te laten tellen, zodat iedereen rustig naar beneden kon.

Om 8 uur 17 was het zover. De stoet kwam in beweging en voor we het wisten was de tocht begonnen en fietsten we 25 kilometer richting de voet van de Col de Glandon. De beklimming kenden we nog van eerder deze week. Opvallend, wanneer je met heel veel deelnemers de tocht rijdt, dat de beklimming veel korter lijkt en sneller is. Sneller is zeker niet van toepassing. Iedereen had het voornemen om gereserveerd te starten vandaag. Bovenop de Gladon stond de organisatie van het Chalet klaar om de tasjes met aanvullingen van voeding en dergelijke aan te reiken voor de fietsers die er behoefte aan hadden. Na de beklimming volgde de afdaling. Gezien de gevaarlijke afdaling had de organisatie een aantal jaren terug besloten om de tijdwaarneming hier niet mee te laten tellen, zodat iedereen rustig naar beneden kon.

Rond half 7 konden we ons begeven in het startvak waar het al best druk begon te worden. Betekende wel dat er bijna 2 uur bij de start moest worden gewacht voordat echt met de tocht kon worden begonnen. Er viel gedurende het wachten nog wel een buitje. Hopelijk was dit het enige buitje.
Na het ontbijt maakt iedereen zich klaar voor vertrek. Deze stond voor zessen gepland. Dit kon niet later aangezien de weg naar de start vanaf 7.00 zou worden afgesloten. Zodra de laatste Squadra renner klaar was werd de bus en autorit gestart naar de start, zo’n 25 verwijdert van het chalet. Jaap en Minne gingen niet mee. Zij besloten om de tocht te starten vanaf de voet van beklimming van Oz en Ossains. De tocht gaat hier langs nl. De auto’s werden 3 kilometer van de start geparkeerd. Rond half 7 konden we ons begeven in het startvak waar het al best druk begon te worden. Betekende wel dat er bijna 2 uur bij de start moest worden gewacht voordat echt met de tocht kon worden begonnen. Er viel gedurende het wachten nog wel een buitje. Hopelijk was dit het enige buitje.
 

Na een kleine afdaling  kon worden gestart met de beklimming van de Col de Galibier. Deze bevreesde beklimming gaat tot een hoogte van 2642 meter. Op deze hoogte ligt de temperatuur een stuk lager. Voor vandaag werd deze beklimming en afdaling een beproeving. Net na de beklimming voor de eerste groep en voor de anderen halverwege de beklimming begon het zwaar te regenen en te waaien. De temperatuur daalde daarbij tot rond de 5 graden. De winter Elfstedentocht taferelen speelden weer op. De natte wegen en de kou maakte dat je je hoofd er bij moest houden om veilig af te kunnen dalen. Na meer dan een uur te hebben afgedaald  richting Bourg d’Oisans  kon eindelijk worden gestart met de laatste beklimming naar de Alp d’Huez. Dit werd voor de meeste Squadrarenners nog een hele dobber om boven te komen. De pijntjes en de vermoeidheid begon serieus parten te spelen.

Om half zes konden de eerste fietsers zich melden bij de finish waar het certificaat en de medailles in ontvangst kon worden genomen. De laatste renners arriveerden rond de klok van half 8 op de top van de “Alp”.  Op Jaap na, die de keuze maakte om niet de “Alp de beklimmen heeft iedereen het gehaald. Een topprestatie. Voor de een nog meer dan de ander. Een groot compliment. En wat belangrijker is, zonder ongemakken. Bij terugkomst stond bij het  chalet een barbecue te wachten waar de energie die die dag was geleverd in grote mate weer aan worden aangevuld. Hoewel het lichaam later die avond schreeuwde om naar bed te gaan voor rust was het bij menig Squadrarenner nog te onrustig in het hoofd om de slaap te vatten. Een mooi moment om met de kamergenoot de dag nog eens door te nemen en hoe geweldig z’n tocht eigenlijk, maar ook verschrikkelijk afzien is.

Na het ontbijt maakt iedereen zich klaar voor vertrek. Deze stond voor zessen gepland. Dit kon niet later aangezien de weg naar de start vanaf 7.00 zou worden afgesloten. Zodra de laatste Squadra renner klaar was werd de bus en autorit gestart naar de start, zo’n 25 verwijdert van het chalet. Jaap en Minne gingen niet mee. Zij besloten om de tocht te starten vanaf de voet van beklimming van Oz en Ossains. De tocht gaat hier langs nl. De auto’s werden 3 kilometer van de start geparkeerd. Rond half 7 konden we ons begeven in het startvak waar het al best druk begon te worden. Betekende wel dat er bijna 2 uur bij de start moest worden gewacht voordat echt met de tocht kon worden begonnen. Er viel gedurende het wachten nog wel een buitje. Hopelijk was dit het enige buitje.
 
Na het ontbijt maakt iedereen zich klaar voor vertrek. Deze stond voor zessen gepland. Dit kon niet later aangezien de weg naar de start vanaf 7.00 zou worden afgesloten. Zodra de laatste Squadra renner klaar was werd de bus en autorit gestart naar de start, zo’n 25 verwijdert van het chalet. Jaap en Minne gingen niet mee. Zij besloten om de tocht te starten vanaf de voet van beklimming van Oz en Ossains. De tocht gaat hier langs nl. De auto’s werden 3 kilometer van de start geparkeerd. Rond half 7 konden we ons begeven in het startvak waar het al best druk begon te worden. Betekende wel dat er bijna 2 uur bij de start moest worden gewacht voordat echt met de tocht kon worden begonnen. Er viel gedurende het wachten nog wel een buitje. Hopelijk was dit het enige buitje.
 
Na het ontbijt maakt iedereen zich klaar voor vertrek. Deze stond voor zessen gepland. Dit kon niet later aangezien de weg naar de start vanaf 7.00 zou worden afgesloten. Zodra de laatste Squadra renner klaar was werd de bus en autorit gestart naar de start, zo’n 25 verwijdert van het chalet. Jaap en Minne gingen niet mee. Zij besloten om de tocht te starten vanaf de voet van beklimming van Oz en Ossains. De tocht gaat hier langs nl. De auto’s werden 3 kilometer van de start geparkeerd. Rond half 7 konden we ons begeven in het startvak waar het al best druk begon te worden. Betekende wel dat er bijna 2 uur bij de start moest worden gewacht voordat echt met de tocht kon worden begonnen. Er viel gedurende het wachten nog wel een buitje. Hopelijk was dit het enige buitje.
 
 
 
 
 
 
 
Nadat zondagochtend alles gepakt te hebben en alles in de auto was ingeladen kon de laatste keer het prima ontbijt in het centrale Chalet worden genoten. De terugweg ging net als de heenreis zeer voorspoeding. Met een snelle hap net over de grens met Nederland kon rond de klok van half 9 het thuisfront weer worden begroet. Met een dosis eravaring voor de rookies en een fantastiche terugblik op een week waar alles klopte.
Accomodatie  a 
Weer a
Tocht a
Sfeer a
..........a
 
Wat rest zijn de herinneringen. een greep uit de foto's die deze week zijn gemaakt zijn te vinden op Foto Frankrijk 2016
 
De vraag die nu luidt is. Welke uitdaging gaan we 2017 aan ??!!!!